Choď na obsah Choď na menu
 


Ako zdravo sa žilo v minulosti

Stravovacie návyky súčasného človeka nie sú pre zdravý životný štýl práve najideálnejšie. Bolo to však v dobe našich pradedov iné? V západnom svete máme doslova prebytok potravín, no ich kvalita čoraz viac klesá. Tento smutný fakt ide ruka v ruke s technologickým pokrokom, tlakom hypermarketov na čo najnižšie ceny, ale i samotnými spotrebiteľmi, ktoré túto nekvalitu neustále kupujú. Podľa odborníkov sme v priebehu posledných desaťročí prešli na stravu, ktorá takmer vôbec neposkytuje dôležité živiny. Kedy sa to vlastne pokazilo? Prelom 19. a 20. storočia znamenal intenzívny rozvoj chémie, ktorá sa žiaľ preniesla aj do potravinárskeho priemyslu. Dovtedy tvorili základ jedálnička obilniny, ktoré boli nielen sýte, ale aj plné energie a vitamínov. Bielkoviny získaval človek zo strukovín a rýb. Ak zase chcel niekto prijímať viac tukov, mohol si vybrať buď rastlinné alebo živočíšne. Konzumácia ovocia a zeleniny bola striktne daná ročným obdobím a zemepisnou šírkou. Zaujímavosťou je i to, že jedlá sa v minulosti konzumovali okamžite, keďže nebola možnosť ich dlhodobejšieho skladovania.