Choď na obsah Choď na menu
 


Príčiny obezity I.

1. 12. 2011

Jednou z hlavných príčin obezity je nepomer medzi príjmom a výdajom energie. O tento nepomer ide vo všetkých prípadoch a môže byť spôsobený:

  1. Nadmerným príjmom energie - hlavne zvýšeným prívodom tukov. Tie totiž majú dvakrát viac energie než sacharidy a bielkoviny. V rozvinutých krajinách, kde nás neustále bombardujú reklamy na všetky možné druhy potravín a ktoré ponúkajú vychudnuté modelky, je jedla skutočne nadbytok. A tak ani nie je divu, že stále priberáme.
  2. Nedostatočným výdajom energie, ktorý je daný väčšinou nedostatkom pohybovej aktivity a sedavým spôsobom života. Spoločne s nadbytočným príjmom potravy ide bohužiaľ ruka v ruke aj úplný nedostatok pohybu. Ľudské telo je k pohybu veľmi dobre prispôsobené a ak ho na tento účel takmer nepoužívame (sedavý spôsob života, doprava autom, bez prevádzky žiadneho športu), začne ochabovať svalovina a pribúdať tukové tkanivo. A z toho pramení množstvo problémov - znížená výkonnosť a fyzická kondícia, vyššia únavnosť, bolesti chrbta, zlé držanie postoje atď

Väčšinou sa jedná o kombináciu oboch faktorov.