Choď na obsah Choď na menu
 


Príčiny obezity II.

26. 12. 2011

Genetické dispozície

Vieme, že minimálne z 50% je obezita podmienená geneticky. Ak sú obaja rodičia obézni, pravdepodobnosť výskytu rovnakého problému u ich potomka je 80%. Táto nevýhoda sa ale dá zmeniť zvýšeným úsilím pri dodržiavaní správnych stravovacích návykov a dostatkom pohybovej aktivity.

Hormonálne vplyvy

Cez rozšírený názor, že keď je niekto obézny, je to kvôli chorobe, sa pri vzniku obezity uplatňujú len asi v 1% prípadov. Je to predovšetkým znížená funkcia štítnej žľazy (hypotyreóza) a zvýšená hladina hormónov kôry nadobličiek (Cushingov syndróm).

Metabolické vplyvy

Energetické nároky organizmu určuje jeho telesná hmotnosť, pohlavie, stupeň fyzickej aktivity. Napriek tomu existujú rôzne individuálne, prevažne geneticky kódované faktory (ale aj individuálne skúsenosti s diétami a výška základného metabolizmu), ktoré energetickú rovnováhu ovplyvňujú. To znamená, že sa obezita môže objaviť aj u osoby, ktorá naozaj nekonzumuje viac než ostatní ľudia. Pravdepodobne sa ale menej pohybuje a vzhľadom k vrodeným dispozíciám si musí dávať väčší pozor na skladbu jedálnička.

Lieky

Niektoré lieky môžu zvyšovať chuť k jedlu a prispievať tak k rozvoju nadváhy. Sú to najmä niektoré antidepresíva, neuroleptiká (psychofarmaká), tranqulizéry (lieky na upokojenie), glukokortikoidy (hormonálna liečba - hormóny kôry nadobličiek, ktoré ovplyvňujú metabolizmus), gestagény (hormonálna liečba u žien).